• Home
  • Зашто ваша беба не жели да спава у креветићу?

Зашто ваша беба не жели да спава у креветићу?

Зашто ваша беба не жели да спава у креветићу?

Најсигурније место за спавање бебе је креветац. Међутим, неке бебе имају потешкоћа да заспу у креветићу или се често буде током ноћи. Истраживања показују да се између четвртине и по беба често буди током ноћи након 6. месеца живота.

Зашто ваша беба не воли креветац?

Честа буђења у креветићу могу бити повезана и са узрастом бебе. На пример, новорођенчад се буде чешће јер циркадијални ритам није у потпуности развијен, и због веће потребе за храном, контакта тело-тело, грчева, а понекад и једноставно због сигурности и удобности.

Превремено рођене бебе (превремено рођене бебе) које су провеле неко време на неонаталној интензивној нези треба више подршке када пређу у ново окружење за спавање, односно свој креветац. Овим бебама ће можда требати додатно време и помоћ родитеља да се навикну да спавају у сопственој кући и у креветићу.

Понекад ће беба која је раније добро спавала у креветићу изненада почети да вам се опире када дође време за спавање, или ће се чешће будити током ноћи без разлога. Регресија у сну се често дешава у прве две године након рођења детета, али обично траје кратко.

Постоји неколико разлога зашто беба изненада одбија да спава у креветићу, а то су:

    • Анксиозност одвајања од родитеља (посебно мајке)

    • Дуге дневне дремке и дуги или кратки прозори будности

    • Претерана стимулација и узбуђење због нових догађаја током дана

    • Избијање зуба

    • Прехладе и болести

    • Треба му више удобности

    • Беба не заспи у креветићу, већ заспи на другом месту и ви га већ уснулог пребаците у креветац

    • Током ноћи када се беба пробуди, пребаците је у свој кревет и наставите да спавате заједно

Савети како помоћи беби да заспи у креветићу

Сан је важан за раст и развој бебе. Осим тога, када беба не спава добро, поремећен је сан целе породице, а то директно утиче на здравље и расположење свих чланова породице. У наставку ћете прочитати неколико савета који ће помоћи вашој беби да спава у креветићу:

Користите креветац током дана да се играте:

Ако креветац користите само за ноћно спавање, дете може развити одбојност према креветићу и неће желети да уђе у њега. Користите га током дана када није време за спавање, да се играте унутра како бисте створили позитивну повезаност са сном.

Успоставите рутину за спавање

Доследна рутина одласка на спавање ће помоћи бебама да лакше заспу и смањити ноћна буђења. Рутина одласка на спавање треба да буде релативно кратка и да почне око 15 минута пре спавања. Требало би да укључује активности које опуштају бебу, као што су купање, пиџама, дојење, масажа, тиха музика, читање приче или нека активност за коју знате да позитивно утиче на вашу бебу.

Ставите бебу у креветац поспану, али будну

Бебе треба ставити у кревет поспане, али и даље будне. Ако их већ успаване ставите у креветац, увече током ноћних буђења неће моћи сами да заспу и поново ће тражити вашу помоћ да заспу и желеће да изађу из креветића. Бебе треба да иду на спавање на истом месту где се буде.

Имајте активне дане, али вежбајте тихе и мирне активности пре спавања

Ви као родитељи треба да научите своје бебе да је дан за игру, а ноћ за спавање, излагање природном светлу током дана помаже у лучењу хормона мелатонина, чиме им помаже да боље спавају ноћу.

Насупрот томе, увече пре спавања пригушите светла, угасите ТВ, не дозволите коришћење мобилних телефона или таблета пре спавања и нека активности буду тише и мирније без много буке. То је период када се тело ваше бебе спрема за спавање, а ви ћете му помоћи само ако смањите активности.

Размислите о тренингу спавања

Ако се ваша беба и даље буди ноћу и не жели да спава у свом креветићу, размислите о опцијама тренинга спавања. Неопходно је да одаберете програм и метод који ће одговарати вама као породици и којих се можете доследно и стрпљиво придржавати. Уз помоћ тренинга ваша беба ће почети да заспи у свом креветићу и да спава целу ноћ, чиме ће побољшати сан и расположење целе породице.

Имајте слатке и поспане ноћи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *