• Home
  • Колико је касно спавање штетно по здравље детета и које су последице?

Колико је касно спавање штетно по здравље детета и које су последице?

Колико је касно спавање штетно по здравље детета и које су последице?

Често чујемо како неки родитељи кажу да дете од 4 године не могу да успавају ни у 23 сата, јер се дете често опире и не заспи, али колико је здрав сан за дете важан и колико ви као родитељи треба да се трудите да натерате своје дете да спава у време које одговара његовом узрасту?

Верујем да ако ваше дете жели да једе само олако и да једе само шећере цео дан, нећете му дозволити, односно инсистираћете да ваше дете једе здраву храну, треба да имате исти приступ спавању, колико и здраво. храна, здрав сан је једнако важан. Али врло често родитељи не схватају последице касног одласка деце на спавање и не предузимају ништа.

Без сна нема живота! Спавање је основна животна потреба коју не смемо занемарити, већ јој треба дати приоритет. Успављивање треба да буде између 20:00 и 21:00, како би дете добило потребне сате сна. Ако ваше дете касније заспи, ви скраћујете ноћни сан, односно скраћујете дубоку фазу сна, такозвану РЕМ фазу, која је најважнија за здрав раст и развој тела и мозга.

Што су деца млађа, лакше је стећи здраве навике спавања. Направите налог који одговара узрасту вашег детета и придржавајте га се. Ви као родитељи треба да одредите време за спавање, а не дете, као што и ви као родитељи припремате здраву и разноврсну храну за њега.

Да ли сте знали да чак и тинејџерима треба најмање 10 сати сна током ноћи?

Деца предшколског или школског узраста треба да имају 10 до 12 сати ноћног сна, што им је потребно за правилан и здрав раст и развој, за емоционалну и физичку стабилност детета, за концентрацију, за добар имунитет итд. Недостатак квалитетног сна утиче на здравље детета, а последице могу утицати на ваше дете касније у животу.

Скраћени ноћни сан смањује концентрацију детета, а истраживања показују да деца са скраћеним спавањем имају лошије резултате у школи и склона су анксиозности и депресији.

Поред тога, дете може имати велике промене у расположењу, претерану хиперактивност, раздражљивост и смањен фокус.

Касније у животу дете може да пати од депресије, анксиозности, несанице, заборава… Деца која недовољно спавају имају слабији имунитет и чешће оболевају, за разлику од оне деце која имају здрав и квалитетан сан.

Прочитајте неколико савета о томе како да побољшате ноћни сан вашег детета:

  1. Ограничите време пред ТВ екранима и мобилним телефонима, плава светлост ремети лучење хормона мелатонина, важног за сан. Најмање сат времена пре спавања обезбедите детету тихо и мирно окружење без паравана.
  2. Обезбедите више физичке активности током дана, свакодневне шетње, игре, дневне активности које ће помоћи вашем малишану да истражује, учи и троши енергију.
  3. Водите рачуна о хигијени спавања, водите рачуна да температура у просторији буде погодна за спавање, да је душек направљен од квалитетних материјала који се не зноје, да је кревет чист без играчака.
  4. Направите сталну рутину која ће опустити дете пре спавања, као што су: читање књиге, умирујуће активности пре спавања, умирујућа музика, топла купка итд. Све ово може да олакша детету да заспи.
  5. Одлазак у кревет у исто време сваке ноћи, доследност је веома важна за регулисање циркадијалног ритма вашег детета.

Будите доследни и стрпљиви. Навика се не може променити преко ноћи, већини деце је потребно 2 до 5 недеља да усвоји нову навику и навикне се на нови ред спавања.

Нека здрав сан буде приоритет вашег детета, не заборавите да су поспана деца здрава и срећна деца!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *